De lekkerste recepten voor Kerst
De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent vaak veel en ongezond eten.
Natuurlijk is het een superleuke tijd waar genieten centraal staat, maar daar staat tegenover dat deze periode zo lang duurt dat het in het slechtste geval je jaargemiddelde behoorlijk kan verpesten.
In dat geval begin je volgend jaar met onnodige extra kilo’s en ben je uit shape.
De lekkerste Kerstrecepten waarbij je niet hoeft af te vallen
Kerst dagen vol gezelligheid en natuurlijk lekker eten.
Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild?
Heerlijk genieten met de familie onder de kerstboom.
Vandaag heb ik weer een aantal lekkere en gezonde hoofdgerecht recepten voor jullie.
Heerlijk mager en vol van smaak. Dat is de kracht van wild.

Nou moet je niet denken o jee wild reerug dat is moeilijk klaar te maken.
Ik leg het je allemaal heel simpel uit.
De ree behoort tot het grofwild.
Het jachtseizoen loopt van mei tot september en van januari tot half maart.
Het vlees van de ree is mals. De structuur is verfijnd kortdradig.
De reerug en bouten zijn culinair het interessantst.
Van de reerug worden overwegend medaillons gesneden en van de achterbout biefstuk.
Bekijk de belangrijkste voedingswaarde van Ree, onbereid.
In de onderstaande tabel staan de hoeveelheden kcal, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen weergegeven.
De standaardwaarden voor ree, onbereid worden in 100 gram weergegeven.
Voedingwaarde Ree, onbereid
Energie | 121 kcal |
Energie | 509 Kj |
Water | 72,8 g |
Eiwit | 23 g |
Koolhydraaten | 0 g |
Suikers | 0 g |
Vet | 3,2 g |
Verzadigd vet | 2,1 g |
Enkelvoudig onverzadigd vet | 1 g |
Meervoudig onverzadigd vet | 0,0 g |
Cholestorol | 70,0 mg |
Voedingsvezel | 0 g |
Vitamiine A | 0 mg |
Vitamiine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,3 mg |
Vitamine B6 | 0,5 mg |
Vitamine b11 | 4 ug |
Vitamine b12 | 1,5 ug |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0,4 ug |
Natrium | 70 mg |
Kalium | 350 mg |
Calcium | 10,0 mg |
Fosfor | 220,0 mg |
Ijzer | 3,8 mg |
Magnesium | 25,0 mg |
Koper | 0,2 mg |
Zink | 2,4 mg |
Voor de “Reerug” heb je het volgende nodig.
Ingrediënten
- 1 reerug
- 3 el roomboter
- 2 theelepel zout
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 1 teen knoflook geplet
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 5 laurierbladeren
- 8 jeneverbessen
- 3 stengels bleekselderij grof gesneden
- 3 kruidnagelen
- 2 el spekblokjes
- 1 wortel geschild en in plakken gesneden
- 1 ui gesnipperd
Benodigdheden
- 1 snijplank
- 1 schaal
- 1 braadslede
- 1 vleestang
- 1 oven op 175 graden voorverwarmd.
De bereiding van de Reerug
Leg de ui, spek, wortel en bleekselderij in de braadslede.
Peper en zout de reerug en leg deze in de braadslede.
Smelt de boter in de pan met de knoflook, rozemarijn, laurierbladeren, jeneverbessen, kruidnagelen en tijm en giet over de reerug in de braadslede.
Plaats 10 minuten in de hete oven, daarna 30 minuten in de oven op 125 graden en bedruip regelmatig met het braadvocht.
Haal de reerug uit de oven en laat 10 minuten rusten.
Leg de reerug op een mooie schaal en giet er de braadjus met garnituur overheen.
Eet smakelijk en een fijne kerst.
Deel jou ervaring onderaan de pagina
Terug naar de inhoudsopgave

Er zijn op alle park- en stadsvijvers Wilde eenden te vinden, hoewel veel daarvan kleurpatronen vertonen die in het wild niet voorkomen. Toch behoren echte Wilde eenden tot de mooiste eenden.
Veel Wilde eenden foerageren ’s nachts, omdat ze zich dan veiliger voelen op land.
Ze zoeken naar graan op reeds geoogste velden, eikels tussen de afgevallen bladeren langs bosranden en slobberen in ondiep water van rivieren en meren op zoek naar zaden die in het water zijn gevallen, maar ze gondelen, en duiken soms, om scheuten van waterplanten, wortels, waterinsecten en schelpdieren te eten.
Bekijk de belangrijkste voedingswaarde van 'Exotische wilde eend', onbereid.
In de onderstaande tabel staan de hoeveelheden kcal, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen weergegeven.
De standaardwaarden voor 'Exotische wilde eend', onbereid worden in 100 gram weergegeven.
Voedingwaarde Exotische wilde eend, onbereid
Energie | 333 kcal |
Energie | 1395 Kj |
Water | 52,9 g |
Eiwit | 18,1 g |
Koolhydraaten | 0 g |
Suikers | 0 g |
Vet | 29,0 g |
Verzadigd vet | 8,0 g |
Enkelvoudig onverzadigd vet | 14,7 g |
Meervoudig onverzadigd vet | 4,3 g |
Cholestorol | 80,0 mg |
Voedingsvezel | 0 g |
Vitamiine A | 0,02 mg |
Vitamiine B1 | 0,3 mg |
Vitamine B2 | 0,2 mg |
Vitamine B6 | 0,4 mg |
Vitamine b11 | 20 ug |
Vitamine b12 | 2,8 ug |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0 ug |
Natrium | 100 mg |
Kalium | 290 mg |
Calcium | 12,0 mg |
Fosfor | 190,0 mg |
Ijzer | 2,1 mg |
Magnesium | 0 mg |
Koper | 0,45 mg |
Zink | 0 mg |
Voor de “Exotische wilde eend” heb je het volgende nodig.
Ingrediënten
- wilde eend in 4 stukken verdeeld
- maïsolie
- 1 blik ananasschijven
- 1 grapefruit
- 1 glas rode wijn
- peper
- zout
- 4 bananen
- citroensap
- water en maïzena
Bereiding
Deponeer de met peper en zout ingewreven eenddelen op de met olie ingevette bodem van een vuurvaste schotel.
Doe nog wat olie over de eend. Voeg het ananassap en de wijn toe en zet de schotel 3 kwartier in een matig warme oven.
Bedruip veelvuldig met het braadvocht.
Leg in de lengte gehalveerde bananen rondom de stukken eend.
Bedruip ze met wat olie en citroensap. Laat nog een kwartier meebakken.
De ananas-grapefruit-saus
Leng het braadvocht van de eend met water aan tot ½ liter.
Meng dan wat maïzena aan met het uitgeperste grapefruitsap en bind hiermee de ¼ liter 'vocht'.
Laat het even opkoken tot de gewenste dikte.
Laat tot slot de in stukjes gesneden ananas nog een paar minuten meekoken en roer er ½ ons doormidden gesneden cashewnoten door.
Geef de andere helft van de noten er apart bij.
Eet smakelijk en een fijne kerst.
Deel jou ervaring onderaan de pagina
Terug naar de inhoudsopgave

Er zijn in Nederland twee soorten roodbaars op de markt 'diepzee-roodbaars' en 'roodbaars'.
De soorten zijn rood of oranjerood van kleur en lijken erg op elkaar, maar verschillen in grootte.
Diepzee-roodbaars wordt maximaal 55 cm groot en is daarmee kleiner dan de roodbaars, die wel 1 meter lang kan worden.
Vaak worden de vissen echter al bij een lengte van 25 tot 50 cm weggevangen.
Jonge roodbaars leeft in fjorden, baaien en in de kustzone.
Zodra de vissen volwassen worden, zwemmen ze verder en dieper de zee in roodbaars komt voor tot diepten van 100 tot 500 meter en diepzee-roodbaars zelfs nog dieper.
Daar leven ze in groepjes bij elkaar en voeden ze zich met diepzeegarnalen en haring.
Bekijk de belangrijkeste voedingswaarde van Roodbaars, onbereid.
In een onderstaande tabel staan de hoeveelheden kcal, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen weergegeven.
De standaardwaarden voor Roodbaars, onbereid worden in 100 gram weergegeven.
Voedingwaarde Roodbaars, onbereid
Energie | 105 kcal |
Energie | 442 Kj |
Water | 77,2 g |
Eiwit | 18,2 g |
Koolhydraaten | 0 g |
Suikers | 0 g |
Vet | 3,6 g |
Verzadigd vet | 0,7 g |
Enkelvoudig onverzadigd vet | 1,9 g |
Meervoudig onverzadigd vet | 0,9 g |
Cholestorol | 70,0 mg |
Voedingsvezel | 0 g |
Vitamiine A | 0,01 mg |
Vitamiine B1 | 0,11 mg |
Vitamine B2 | 0,08 mg |
Vitamine B6 | 0 mg |
Vitamine b11 | 0 ug |
Vitamine b12 | 0 ug |
Vitamine C | 1,0 mg |
Vitamine D | 0 ug |
Natrium | 81 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 26,0 mg |
Fosfor | 200,0 mg |
Ijzer | 1,0 mg |
Magnesium | 0 mg |
Koper | 0 mg |
Zink | 0 mg |
Voor de “Roodbaars” heb je het volgende nodig.
Ingrediënten
- 4 roodbaarsfilets van 150 g
- 2 citroenen, uitgeperst
- 5-6 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel paprikapoeder
- 300 g couscous
- 3 bosuitjes, in smalle ringetjes
- 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- 5 gedroogde tomaten op olie, in stukjes of reepjes
- 12 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
Bereiding
Besprenkel de roodbaarsfilets met citroensap. Meng 2 eetlepels olijfolie met paprikapoeder, peper en zout.
Bestrijk de filets met dit mengsel en laat ze even liggen.
Doe de couscous in een kom, voeg 250-300 ml water toe, laat de couscous wellen of volg de aanwijzing op de verpakking. (De couscous kan warm of koud als salade geserveerd worden.)
Rooster de visfilets in een hete grillpan mooi bruin en net aan gaar, ca. 3 minuten per kant.
Meng intussen de rest van het citroensap met 3-4 eetlepels olijfolie en schep deze dressing met de bosuitjes, munt, peterselie, tomaten en olijven door de couscous.
Serveer de couscous met de roodbaarsfilets erop.
Eet smakelijk en een fijne kerst.
Deel jou ervaring onderaan de pagina
Terug naar de inhoudsopgave